Camber Logo Home Page

Φτιάξε μόνος σου ένα

Camber PC !

με επεξεργαστή Intel
με επεξεργαστή AMD

 

Υποστήριξη On Line

Συνήθεις Ερωτήσεις

Η σελίδα αυτή περιέχει απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας έχουν τεθεί.

Σημείωση: Στις απαντήσεις που ακολουθούν έγιναν μερικές παραδοχές για να περιγράφονται με συντομία οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ο χρήστης . Έτσι οι συνδυασμοί πλήκτρων θα παρουσιάζονται σαν: Ctrl+Alt+Delete, που σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσετε ταυτόχρονα πατημένα τα πλήκτρα Control, Alt και Delete. Οι επιλογές των Μενού θα παρουσιάζονται σαν: Αρχείο->Άνοιγμα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοίξετε το μενού Αρχείο και μετά να διαλέξετε την επιλογή Άνοιγμα.

  1. Ανοίγω τον υπολογιστή μου και η οθόνη παραμένει μαύρη. Τι μπορώ να κάνω;
  2. Όταν ανοίγω τον υπολογιστή, βγάζει μήνυμα 'Non system disk...' και σταματάει. Τι να κάνω;
  3. Αφού εμφανιστεί το λογότυπο των Windows, η οθόνη μαυρίζει ή εμφανίζει οριζόντιες κυλιόμενες γραμμές. Τι συμβαίνει;
  4. Ποιες ρυθμίσεις επιτυγχάνουν τη βέλτιστη ταχύτητα στο Internet;
  5. Πώς μπορώ να αντιγράψω τα Windows σε άλλο δίσκο;

Ανοίγω τον υπολογιστή μου και η οθόνη παραμένει μαύρη. Τι μπορώ να κάνω;

Ελέγξτε καλά όλες τις συνδέσεις. Ναι, το ξέρουμε! Όλα τα manual αυτό σας λένε, τις έχετε δει και είναι εντάξει. Ελέγξτε τις συνδέσεις ξανά. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχουμε επισκεφθεί πελάτες με το ίδιο πρόβλημα, μόνο και μόνο για να ανοίξουμε το πολύπριζο ή να σηκώσουμε την ασφάλεια!

Παρατηρήστε αν ανάβει η ενδεικτική λυχνία (power) στο μπροστινό μέρος του υπολογιστή. Αν δεν ανάβει, ο υπολογιστής δεν τροφοδοτείται με ρεύμα. Ελέγξτε αν το καλώδιο τροφοδοσίας είναι σωστά βαλμένο κι αν η πρίζα έχει ρεύμα. Αν όλα είναι σωστά, έχετε πρόβλημα τροφοδοτικού (καμένο τροφοδοτικό ή καμένη ασφάλεια).

Αν οι ενδεικτικές λυχνίες ανάβουν, ελέγξτε αν ανάβει η οθόνη. Αν δεν ανάβει, ισχύει ότι και παραπάνω αλλά για το τροφοδοτικό της οθόνης. Αν η οθόνη ανάβει, ελέγξτε το καλώδιο που συνδέει την οθόνη με την κάρτα γραφικών του υπολογιστή. Βγάλτε το και ελέγξτε όλα τα pins του βύσματος μήπως κάποιο είναι λυγισμένο. Δείτε επίσης μήπως είναι εντελώς κλειστά τα κουμπιά brightness και contrast της οθόνης.

Αν όλα τα παραπάνω είναι σωστά, παρατηρήστε αν ακούτε το αρχικό 'μπιπ' που κάνει ο υπολογιστής όταν ανοίγει. Αν το ακούτε το πιθανότερο είναι ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην κάρτα γραφικών. Αν δεν το ακούτε, το πρόβλημα μάλλον είναι στη μνήμη ή το motherboard. Και στις δύο περιπτώσεις θα συμβουλεύαμε να απευθυνθείτε στο service μας.

Γύρνα στην Αρχή

Όταν ανοίγω τον υπολογιστή, βγάζει μήνυμα 'Non system disk...' και σταματάει. Τι να κάνω;

Δείτε αν υπάρχει δισκέτα μέσα στο drive ή CD μέσα στο CD-ROM. Αν δεν υπάρχει, προσέξτε αν ο υπολογιστής αναγνωρίζει σωστά το δίσκο (στο ορθογώνιο πλαίσιο που εμφανίζεται κατά το άνοιγμα, θα πρέπει να αναγράφεται η χωρητικότητα ή ο τύπος - συνήθως type 47 - του δίσκου σας).

Αν οι ενδείξεις δίπλα στους δίσκους είναι 'None', ο υπολογιστής έχει χάσει το setup και πιθανότατα έχετε πρόβλημα μπαταρίας (είναι πεσμένη). Απευθυνθείτε στο service μας.

Αν ο δίσκος σας είναι δηλωμένος σωστά, το πιθανότερο είναι να έχουν αλλοιωθεί ή διαγραφεί τα αρχεία εκκίνησης (πχ. διαγράψατε το command.com). Ξεκινήστε τον υπολογιστή με μια εκκινήσιμη δισκέτα συστήματος. Αν δεν έχετε, απευθυνθείτε στο κατάστημα που αγοράσατε τον υπολογιστή ή σε κάποιο φίλο σας. Προσέξτε η δισκέτα να έχει την ίδια έκδοση λειτουργικού με αυτή που είχατε. Αφού ανοίξει το σύστημα πηγαίνετε στο δίσκο C και στον κατάλογο που περιέχει τα αρχεία του λειτουργικού συστήματος (συνήθως WINDOWS\COMMAND). Με την εντολή SYS μπορείτε να επαναφέρετε τα αρχεία εκκίνησης όπως παρακάτω:

A:>c:
C:>cd windows\command
C:\WINDOWS\COMMAND>sys a: c:

Θα συμβουλεύαμε πάντως, να στείλετε στη συνέχεια τον υπολογιστή για έλεγχο, γιατί το πρόβλημα πιθανόν να δημιουργήθηκε από ελαττωματικό δίσκο ή κάποιο ιό.

Προσοχή! Τα παραπάνω ισχύουν αν έχετε λειτουργικό Windows 9x. Αν έχετε Windows NT, 2000 ή XP απευθυνθείτε στο service μας.

Γύρνα στην Αρχή

Αφού εμφανιστεί το λογότυπο των Windows, η οθόνη μαυρίζει ή εμφανίζει οριζόντιες κυλιόμενες γραμμές. Τι συμβαίνει;

Λανθασμένη συχνότητα οθόνης. Αν έχετε Windows 95, μόλις ξεκινήσει ο υπολογιστής και εμφανίσει το μήνυμα 'Starting Windows...', πατήστε το πλήκτρο F8 και επιλέξτε 'Safe Mode'. Αν έχετε Windows 98 ή Me, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Ctrl και όταν εμφανιστεί το μενού επιλογών επιλέξτε 'Safe Mode'. Όταν μπείτε στα Windows, επιλέξτε Έναρξη->Ρυθμίσεις->Πίνακας Ελέγχου, και κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο 'Οθόνη'. Πατήστε 'ΟΚ' και ξανά 'ΟΚ' στο μήνυμα που ακολουθεί.

Επιλέξτε Έναρξη->Τερματισμός->Επανεκκίνηση του Υπολογιστή.

Γύρνα στην Αρχή

Ποιες ρυθμίσεις επιτυγχάνουν τη βέλτιστη ταχύτητα στο Internet;

Επιλέξτε Έναρξη->Ρυθμίσεις->Πίνακας Ελέγχου. Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο 'Δίκτυο'. Αν δεν έχετε κάρτα δικτύου, στο παράθυρο πρέπει να βλέπετε 3 εγγραφές:
Πελάτης για Δίκτυα Microsoft
Προσαρμογέας Τηλεφωνικών Κλήσεων
TCP/IP->Προσαρμογέας Τηλεφωνικών Κλήσεων

Αν βλέπετε οτιδήποτε άλλο, διαγράψτε το. Κάντε διπλό κλικ στο 'TCP/IP->Προσαρμογέας Τηλεφωνικών Κλήσεων'. Σιγουρευτείτε ότι έχετε:
Διεύθυνση IP->Aυτόματη...
Παράμετροι WINS->Απενεργοποίηση...
Πύλη->Καμία εγκατεστημένη
Παράμετροι DNS->Απενεργοποίηση DNS

Οι ρυθμίσεις των Internet Provider που έχετε πρέπει να δίνονται από το δίκτυο μέσω τηλεφώνου για να μπορείτε να έχετε πολλαπλές συνδέσεις χωρίς κάθε φορά να διορθώνετε τις ρυθμίσεις του δικτύου και να επανεκκινείτε τον υπολογιστή.

Κάντε διπλό κλικ στο 'Ο Υπολογιστής μου' και ξανά στο 'Δίκτυο μέσω τηλεφώνου'. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του provider και επιλέξτε 'Ιδιότητες'. Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές 'Παράμετροι' και 'Τύπος Διακομιστή'.

Στην επιλογή 'Παράμετροι', σιγουρευτείτε ότι έχετε σαν μέγιστη ταχύτητα 38400 ή το πολύ 57600 αν έχετε modem 28800 ή 33600. Αν έχετε modem 14400 η μέγιστη ταχύτητα να είναι 19200. Το λάθος που κάνουν πολλοί, είναι να επιλέγουν ταχύτητα 115200 πιστεύοντας ότι επιτυγχάνουν τη μέγιστη ταχύτητα. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι υπερφόρτωση της τηλεφωνικής γραμμής, με αποτέλεσμα να πέφτει συχνά η σύνδεση, ή να χρειάζεται πολλαπλή μετάδοση του ίδιου πακέτου δεδομένων μέχρι να φτάσει σωστά, με αποτέλεσμα την πτώση της ταχύτητας.

Στην επιλογή 'Παράμετροι' και στο ΤΑΒ 'Σύνδεση', δώστε τις μεγαλύτερες τιμές στις 'Ρυθμίσεις Θύρας' αν έχετε modem 28800 ή μεγαλύτερο. Αφήστε τις προκαθορισμένες αν το modem σας είναι 14400. Στη ρύθμιση 'Για προχωρημένους' να είναι ενεργοποιημένη η επιλογή 'Έλεγχος σφαλμάτων' και απενεργοποιημένη η 'Συμπίεση δεδομένων'. Προσέξτε γιατί συνήθως η συμπίεση δεδομένων είναι τσεκαρισμένη. Εσείς να την απενεργοποιήσετε, γιατί παρακάτω θα ενεργοποιήσουμε τη συμπίεση μέσω λογισμικού που είναι πολύ πιο αποτελεσματική απ' αυτήν που επιτυγχάνει το modem. Αν έχετε ενεργοποιημένες και τις δύο, η ταχύτητα θα μειωθεί γιατί τα στοιχεία δεν μπορούν να συμπιεστούν δύο φορές, αλλά οι αλγόριθμοι συμπίεσης θα εκτελούνται. Αν το modem σας έχει hardware error correction (που είναι και το πιο συνηθισμένο), φροντίστε να είναι ενεργοποιημένη η επιλογή 'Με έλεγχο ροής->Μέσω υλικού'

Στην επιλογή 'Τύπος Διακομιστή', τσεκάρετε την επιλογή 'Ενεργοποίηση συμπίεσης με λογισμικό'. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις εξαρτώνται από τον φορέα που έχετε. Επίσης στις 'Ρυθμίσεις TCP/IP' πρέπει να δώσετε τις κατάλληλες διευθύνσεις IP και DNS που θα σας δώσει ο φορέας σας για να συνδεθείτε.

Γύρνα στην Αρχή

Πώς μπορώ να αντιγράψω τα Windows 9x σε άλλο δίσκο;

Το πρόβλημα γνωστό. Αγοράσατε ένα νέο δίσκο και θέλετε να μεταφέρετε εκεί τα Windows και όλες τις εφαρμογές σας. Αν δοκιμάσετε να κάνετε copy από το DOS (προτού δηλ. μπείτε στα Windows), δεν θα μεταφερθούν τα μεγάλα ονόματα αρχείων. Αν δοκιμάσετε να το κάνετε μέσα από τα Windows (με drag and drop όλων των αρχείων στο παράθυρο του νέου δίσκου), θα σας βγουν διάφορα μηνύματα ότι 'Τα Windows χρησιμοποιούν αυτό το αρχείο...' και η αντιγραφή θα λήξει άδοξα. Η λύση; Με την εντολή FDISK δημιουργήστε το partition του νέου δίσκου και κάντε τον format. Μπείτε στα Windows και επιλέξτε Έναρξη->Προγράμματα->Γραμμή Εντολών MS-DOS. Αν υποθέσουμε ότι ο παλαιός δίσκος είναι ο C και ο νέος ο D (αλλάξτε τα γράμματα δίσκων ώστε να ταιριάζουν στα δικά σας), αντιγράψτε όλα τα αρχεία του C στο νέο δίσκο με την εντολή:
c:

cd \
d:
cd \
xcopy32 c:*.* /s /e /v /h /c

Δημιουργείστε μια εκκινήσιμη δισκέτα και αντιγράψτε σ' αυτήν το αρχείο FDISK.EXE (βρίσκεται στον κατάλογο WINDOWS\COMMAND). Θα το χρειαστείτε γιατί όταν αλλάξετε τους δίσκους (κάνετε το νέο δίσκο C), πρέπει να ξεκινήσετε το σύστημα με δισκέτα και να τρέξετε την FDISK για να κάνετε το δίσκο ενεργό (active).

Γύρνα στην Αρχή

 

Πολιτική προσωπικού απορρήτου
Για ερωτήσεις ή προβλήματα που αφορούν αυτές τις σελίδες, επικοινωνήστε με webadmin@camber.gr
Copyright © 1998-2008  Camber AE